Symbiant

Aanvraag obducties

Procedure obductie

Obducties kunnen worden uitgevoerd bij patiënten die zijn overleden aan een natuurlijke dood of patiënten waarbij een niet-natuurlijke dood is geconstateerd en na schouwing door een gemeentelijke schouwarts zijn vrijgegeven door de Officier van Justitie.
Op onze website vindt u het aanvraagformulier en het toestemmingsformulier. Vul het
aanvraagformulier in samen met de nabestaanden en ook het toestemmingsformulier.  Zonder deze formulieren kan een obductie niet worden gestart. Er zijn aparte formulieren voor minderjarige patiënten.

Voor het aanmelden van een obductie  kunt u binnen kantoortijden contact opnemen met het secretariaat van Symbiant. 
Voor het aanmelden van een obductie buiten kantoortijden kunt u uw aanvraag faxen naar het secretariaat van Symbiant.

Noordwest locatie Alkmaar en Den Helder

Tel. 088 – 024 99 02 / Fax 072 - 548 2071

WFG/ZMC/WLZ

Tel. 088-024 99 04 / Fax 088 - 024 9905
 

Voor het inbrengen van een obductie in het geval van huisartsen of intercollegiaal overleg met een patholoog buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met  de dienstdoende patholoog via de receptie van het ziekenhuis in uw verzorgingsgebied.

 

Vervoer van de patiënt

Patiënten die zich thuis of in een uitvaartcentrum bevinden

Als uw patiënt niet in het ziekenhuis is overleden, zorgt Symbiant in de regio rond Alkmaar voor vervoer vanaf het huisadres/uitvaartcentrum naar ons medisch centrum alsmede het retour naar nabestaanden/uitvaartcentrum.

In de regio Hoorn/Purmerend/Zaandam dient de aanvrager voor het vervoer van en naar het mortuarium in Hoorn zorg te dragen. In alle gevallen zijn hier geen kosten aan verbonden voor u of de nabestaanden.

Nabestaanden hebben zelf contact met een uitvaartonderneming voor de verzorging en koeling van de patiënt thuis, of het vervoer naar een uitvaartcentrum.

 

Het moment van obductie kiezen

Het moment van obductie is vaak een moeilijke beslissing voor de nabestaanden. Soms is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk weer bij de familie is. In andere gevallen kan de obductie juist op een later moment gepland worden om voldoende ruimte te bieden voor de nabestaanden om afscheid te nemen. U kunt overleggen met de familie wat de wensen zijn.

Obducties worden uitgevoerd op werkdagen. Symbiant kan maximaal twee obducties per dag uitvoeren.

Toestemmingsformulier

Obductieformulier